Hvad er spejder?

Spejder er fællesskab, friluftsliv og udfordringer.

At være spejder er at udfordre sig selv sammen med andre

Vi bestiger bjerge i Norge og leger opdagelsesrejsende i det lokale krat. Vi bygger bivuakker og sover med månen som natlampe. Vi er på vilde vandreture og bader i et hjemmebygget vandland.

Men det handler også om at stoppe op

Sidde ved det varme bål, tælle stjernerne på nattehimlen eller gå en lang tur med lyden af sne under fødderne.

Uanset hvad, så gør vi det sammen

For det at være spejder er at være en del af et fællesskab. Det handler om at få mudder på tøjet – sammen. At sove i telt mens regnen hamrer ned udenfor – sammen. At hygge og fortælle vandede vittigheder på vandreturen – sammen.

Der er nye venner-garanti

– i den lokale spejdergruppe, på lejren, i den anden ende af landet eller på ture til lande, du måske aldrig har hørt om før. Spejderfællesskabet er kæmpestort. Faktisk er der på verdensplan over 50 millioner spejdere. Og så foregår det meste udenfor. Naturen er vores madplads, soveplads og legeplads. Der er højt til loftet og frisk luft nok til alle.

Store oplevelser

Spejder handler om at få oplevelser, som ligger lidt ud over det normale. For det er, når ”det trygge” bliver udfordret, at man for alvor udvikler sig.

Learning by doing

Som spejder er der kort fra tanke til handling. Vi tror på, at børn og unge lærer bedst ved selv at have hænderne nede i dejen, selv at stå for at planlægge aktiviteter og selv at stå med ansvaret. Og pyt med, at noget ikke går helt som planlagt – det giver bare mulighed for at blive endnu klogere, fordi vi alle lærer af vores fejl.

Animation af lang flod hvor et par spejdere krydser floden på nogle små sten og et andet par sejler i en kano
Spejdere på spejderlejer, der løber om kap på græsplane

Patruljeliv

Patrulje er spejdernes ord for fællesskab. Det er små grupper, hvor spejderne arbejder sammen ud fra tanken om, at børn og unge er de bedste forbilleder for andre børn og unge. Her udfordrer de hinanden og lærer at være og lede i fællesskab.

Friluftsliv

Spejderliv er lig med friluftsliv. Udelivet byder på masser af udfordringer året rundt. Og så er der ingen vægge, der står i vejen, så fantasien kan få frit løb. Med andre ord er friluftslivet de bedste rammer for, at børn og unge kan rykke sig selv og hinanden.

Større end dig selv

Det Danske Spejderkorps er ikke tilknyttet nogen form for religion eller tro.Vi vil naturligvis gerne have, at børn og unge tager stilling til de store spørgsmål i livet, men det behøver ikke nødvendigvis at rumme et religiøst element. I stedet kan det f.eks. være, når vi undres over universets uendelighed på en stjernekiggertur eller reflekterer over livets gang ved at se på årringe i et gammelt træ.

To unge spejdere sidder og ser ind i kameraet imens den ene knuger den anden om skuldrene
Lyder det for godt til at være sandt?

Det passer! Bliv en del af eventyret. På din lokale spejdergruppes hjemmeside kan du læse mere om, hvilke aldersgrupper de har, hvornår de mødes og meget mere.

Find spejdergruppe