Hvem kan blive spejder?

Det kan alle børn og unge. I spejdergrupperne er spejderne inddelt i forskellige alderstrin, så udfordringer, aktiviteter og fællesskab kan gå hånd i hånd.

Børn til familiespejder, der sidder ved siden af hinanden, og holder hinanden om skuldrene

3 år til skolestart: Familiespejder

De alleryngste spejdere fra 3 til 6 år oplever og sanser naturen gennem lege og små aktiviteter.
Spejdere i denne alder kaldes ofte "familiespejdere", fordi forældrene deltager i aktiviteterne sammen med spejderne.

0.-1. klasse: Mikrospejder

De 6-8 årige spejdere udfordres på deres sanser og kreativitet. De bruger en del tid på at lege, fortælle historier og opleve udelivet. Naturen er deres lege- og læreplads, og de lærer om den ved at lytte, lugte, røre, se og smage.
Spejdere i denne alder kaldes ofte "mikroer".

En mikrospejder der ser ind i kameraet og danner et O med sine fingre og holder dem oppe foran sit højre øje
To minispejdere, der dansker med hinanden og smiler

2.-3. klasse: Minispejder

For de 8-10-årige danner naturen ramme om spændende spejderaktiviteter. De tager på små hytte- og teltture, laver løb, arbejder med kort og kompas og øver sig i at binde knob og bruge kniv. Her er der fokus på, at man har et godt kammeratskab, og at det er sjovt, når man i fællesskab skal løse opgaver.
Spejdere i denne alder kaldes ofte "minier".

4.-5. klasse: Juniorspejder

Spejderne på 10-12 år er meget aktive. De tager ofte på ture og prøver nye aktiviteter, hvor de lærer at værne om naturen og klare sig selv. I denne aldersgruppe får de mere ansvar og arbejder sammen i en "patrulje". En patrulje er et team med fire til otte spejdere, som laver ting sammen, holder sammen og bakker hinanden op, når det bliver udfordrende. Patruljen arbejder selvstændigt med vejledning fra erfarne spejdere og ledere.
Spejdere i denne alder kaldes ofte "juniorer".

Seks juniorspejdere, der står i en pyramideformat og griner
En flok tropsspejdere trækker deres kanoer op på bredden

6.-9. klasse: Tropsspejder

For de 12-16 årige spejdere handler spejderlivet især om kammeratskabet og de sjove og udfordrende aktiviteter, de laver sammen i patruljerne. De unge tager på lejr, vandreture med oppakning, kanoture, adventurespejdløb og udfordrende kurser for unge spejdere eller laver store byggeprojekter som f.eks. svævebaner. Spejderne bestemmer og planlægger selv deres aktiviteter i patruljen. Det betyder, at de selv får ansvar for, at det er sjovt og udfordrende at være spejder.
Spejdere i denne alder kaldes ofte "tropsspejdere".

10 kl./ungdomsuddannelse: Klanspejder

For de 16-24 årige spejdere er fællesskabet og samværet med spejdervennerne i centrum. Det er det udfordrende og uafhængige spejderliv, der bliver afprøvet. Spejderne har selv ansvar for at udvikle og gennemføre projekter, hvor kun fantasien sætter grænser.
Spejdere i denne alder kaldes ofte "klanspejdere".

Et selfie af tre klanspejdere i deres overtøj, der smiler trætte og glade til kameraet
Silhuetten af en flok voksenspejdere i solnedgangen, der sidder på en strand og taler med hinanden

25-?? år: Spejderleder

Som spejderleder får du masser af gode oplevelser både sammen med spejderne men også som del af et stærkt voksenfællesskab. Du kan deltage på forskellige kurser om bl.a. ledelse eller friluftsfærdigheder, komme på fjeldture og store spejderlejre i ind- og udland. Som spejderleder er du frivillig - men udregnet i gode oplevelser får du et af de bedst betalte lederjob i verden.

Få svar på dine spørgsmål om at være spejderleder her.

Lyder det for godt til at være sandt?

Det passer! Bliv en del af eventyret. På din lokale spejdergruppes hjemmeside kan du læse mere om, hvilke aldersgrupper de har, hvornår de mødes og meget mere.

Find spejdergruppe