Fire spejdere står sammen på en græsplæne og kigger på en robot, der skal forestille at være deres spejderleder

Bliv spejderleder

Vi mangler (menneskelige) spejderledere

Det er populært at være spejder, og flere spejdergrupper har børn på venteliste. Derfor har vi brug for flere spejderledere, så alle børn får mulighed for at blive spejdere.

BLIV SPEJDERLEDER OG:
Bliv rig
- på naturoplevelser, fællesskab og sjove øjeblikke
Bliv dygtigere - gennem samarbejde, planlægning og ledelse
Bliv et forbillede - for børn og unge, når du giver dem oplevelser for livet.

VI BLIVER FLERE OG FLERE - VIL DU VÆRE MED?
Flere og flere børn og unge vælger i disse år livet som spejder til. Det er naturligvis fedt, men i takt med de mange nye spejdere, har vi også brug for flere unge og voksne, der har lyst til at give børn og unge oplevelser, der gør indtryk og udvikler. Er det dig?

Kom, som du er
Du behøves ikke at have været spejder før. Du skal bare have mod på at bruge og udvikle flere sider af dig selv – ligesom du skal have lyst til at give børn og unge en spejdertid for livet og indgå i fællesskab med de andre unge og voksne. Kom bare, som du er – så finder vi ud af resten.

FIND EN SPEJDERGRUPPE NÆR DIG
Vi har cirka 400 spejdergrupper fordelt over hele landet, så du kan helt sikkert finde en gruppe tæt på dig. Hvert år kommer der omkring 1.000 nye ledere til vores grupper, så du kommer ikke til at stå alene med ansvaret. Hver gruppe er en lokal forening.
Klik her for at finde adresse og kontaktoplysninger på din lokale gruppe.

Spørgsmål og svar

Hvad laver man som spejderleder? Få svar på det og meget mere her.

Hvorfor blive spejderleder?

Der er mange gode grunde til at blive spejderleder. Her har vi samlet fem:

1. Du gør en forskel for børn og unge. Du er den voksne, der hverken er deres forælder eller underviser, og som lærer dem, at de kan mere, end de tror.

2.
Du bliver en del af et stærkt fællesskab – både blandt børn, unge og voksne. Spejder har det med at skabe venskaber uden udløbsdato.

3.
Du kommer udenfor. Både uden for dine vante rammer, men også helt ud i skoven, hvor der er lidt højere til loftet. Når himlen er taget, kan man føle sig helt lille, men det er faktisk ret stort.

4.
Du bliver rig på indtryk og oplevelser. Kom på gyngende grund i en kano. Mærk på egen krop, hvor højt træet er, når du klatrer op. Og glem dig selv et øjeblik, når du på spejderlejre råber i kor med 40.000 spejdere fra hele verden.

5. Du får mere livsglæde. Undersøgelser viser, at både friluftsliv og frivillighed giver større livstilfredshed.

Hvad laver man som spejderleder?

Som spejderleder har du sammen med andre ledere ansvaret for et hold spejdere, og du er med til at planlægge de aktiviteter, som spejderne laver. Det kan være alt fra at finde en sjov udendørsleg til at planlægge et spændende forløb med udgangspunkt i romerriget eller arrangere en sommertur til Norges fjelde.

Rollen som spejderleder handler faktisk mere om vejledning end om at tage styring af aktiviteterne. Og det gælder særligt, som spejderne bliver ældre og mere selvstændige.

Skal jeg have været spejder for at kunne blive leder?

Nej. Du behøver hverken at have sort bælte i friluftsliv eller være ekspert i bålmad. Du skal bare have mod på at bruge og udvikle flere sider af dig selv – ligesom du skal have lyst til at give børn og unge en spejdertid for livet.

Du lærer at trøste, grine, inspirere og være et forbillede for spejderne. Og ikke mindst lærer du at lade spejderne gøre deres egne erfaringer – det er faktisk det, spejder handler om. Learning by doing.

Man er aldrig færdig med at udvikle sig som spejderleder, men det er sjovt fra første dag.

Hvad får jeg ud af at være spejderleder?

Som spejderleder udfordrer du mange sider af dig selv. Du udvikler dine evner til at samarbejde, planlægge og lede. Fx projektledelse, når du er med til at planlægge sommerturen til Bornholm eller Irland. Du bliver desuden sej til friluftsliv og klog på børn og unge.

Du får masser af gode oplevelser. Selvfølgelig sammen med spejderne, men også som del af et stærkt voksenfællesskab. Og året rundt kan du deltage på kurser om ledelse eller friluftsfærdigheder, og komme af sted på sjove ture.

Hvad handler spejder egentlig om?

Grundidéen med spejder er, at børn og unge udvikler sig, så de både bliver selvstændige, lærer at begå sig i et fællesskab og får mod på at tage ansvar for sig selv og andre.
Det lyder måske ret stort, men i praksis handler det om, at spejderne oplever fællesskab, friluftsliv og udfordringer.

Skal jeg som spejderleder være kristen eller religiøs?

Nej, det skal du ikke. Det Danske Spejderkorps har hverken en særlig tilknytning til folkekirken eller en mission om at forkynde kristendom eller andre trosretninger.

Men vi vil gerne have, at børn og unge tager stilling til de store spørgsmål i livet, det behøver bare ikke nødvendigvis at rumme et religiøst element. Det kan fx være, når vi undres over universets uendelighed på en stjernekiggertur eller reflekterer over livets gang ved at se på årringe i et gammelt træ.

Hvor stor en opgave er det at være spejderleder?

Det er en vigtig opgave at være spejderleder. Selvom du måske kun er spejderleder en gang om ugen eller hver anden uge, kan du have stor positiv indflydelse på et barn eller en ung, fordi du tilbyder en anden voksenrolle end den, der kendetegner forælderen eller læreren.

Ud over at du som spejderleder skal bruge tid på selve spejdermøderne, er der også noget planlægning, hvor du finder aktiviteter m.m. så spejderne udfordres og lære nyt.

Bliver jeg betalt?

Ikke i penge. Men udregner man det i gode oplevelser, får du et af de bedst betalte lederjob i verden!

Lyder det for godt til at være sandt?

Det passer! Bliv en del af eventyret. På din lokale spejdergruppes hjemmeside kan du læse mere om, hvilke aldersgrupper de har, hvornår de mødes og meget mere.

Find spejdergruppe