Grej #mad i naturen #Dutch Oven #Bålmad #Bag på bål

Gourmet med Dutch Oven

Et meget gammelt hollandsk princip har vundet frem igen. 

Share this: 
By: Peter Tranevig

Bålmad smager bare af mere, og hvem har ikke drømt om kage på spejderlejren. Men det er altsammen muligt og gjort nemmere med en Dutch Oven. 

Men hvad er en Dutch Oven? 


En Dutch Oven er en støbejernsgryde, der er fremstillet med små ben, så kul kan lægges under gryden, og har et tætsluttende låg, hvor der også kan lægges kul på, så maden også kan få varme fra oven. 

Og netop den detalje gør, at en Dutch Oven kan fungere både som en ovn og en gryde, og åbner dermed op for helt nye muligheder for at bage og tilberede mad over mange timer over bålet med langt mindre risiko for, at din mad brænder på. 

Til gengæld er en Dutch Oven ret tung og ikke lige optimal til en madpost, men på en standlejr er det ret fedt. 

Tips til brug af en Dutch Oven: 

Gryderetter og supper

Simremad er en nem og god måde at komme i gang med at bruge sin Dutch Oven. Det er bare at vælge gode råvarer, putte dem i gryden og tilsætte væske og lade dem bulre et par timer. 

Det er nemt, og der er lille risiko for, at der er noget, der brænder på. Og jo længere tid retten får, så længe der er væske i, jo bedre smager den.

Da det meste af varmen til denne type retter sagtens kan komme fra neden, er det også nemt at lave dem på et normalt bål med fx en grydeholder eller trefod.

Kød og stege

At lave stege og kød i en Dutch Oven minder på mange måder om at bruge en stegeso. Smagsstofferne, varmen og dampen bliver i gryden under tilberedningen, så længe du ikke åbner for gryden for ofte.

Hvis du laver en hel steg, skal du som tommelfingerregel tilberede det 30 min. pr. halve kilo. Husk altid at lade dit kød hvile 10-15 minutter før udskæring.

Bagning

Som nævnt tidligere er en Dutch Oven netop en ovn og ikke bare en lækker gryde. Så derfor er det helt oplagt at bruge den til bagning.

Brød har en tendens til at blive bagt mere i bunden end i toppen, så derfor er det vigtigt, at du lægger flere gløder på toppen (ca. ¾) end i bunden for at opnå et godt resultat.

Du kan også lægge lidt småsten (ikke flint) i bunden og bruge en bageform. På den måde tillader du luft at cirkulere under brødet og får dermed en mere jævn varme.

De søde sager som fx kanelboller eller kager indeholder meget sukker, så der er risiko for, at det brænder på. Derfor kan det godt svare sig at lægge lidt sølvfolie i bunden, så det er nemmere at gøre rent bagefter.

Hvis du har lyst til at lave pizza, er det absolut muligt at fremstille en lækker bagt pizza med sprød bund.

Det kan være en god idé at huske at smøre bunden af gryden med lidt olie, inden pizzadejen lægges i. Derudover er det ideelt at starte med at lægge dejen i den varme gryde og derefter lægge topping på.

Det kan være svært at lave hele pizzaen klar og så få den ned i gryden.

Pandestegning

Låget på din Dutch Oven er den perfekte pande. Læg den med toppen ned i kul, eller sæt den på en trefod.

Pandekager, bacon, pølser, spejlæg er alle sager, der kan fremtrylles med god hjælp fra den jævne varme fra smedejernet.

Hvis du er i tvivl om varmen, kan du bruge dette trick til at tjekke, om din gryde er varm nok: Dryp lidt vand på, og se, hvordan det opfører sig. Bliver det liggende, er panden for kold, men hvis det syder væk med det samme, er den sandsynligvis for varm, medmindre du skal bruge den til at brune kød af eller lignende.

Eller vil du have en opskrift på en lækker kage, som kan laves i en Dutch Oven, så se her.

Check også...